Lågkolhydrat pizza

Jag kan inte säga att jag är ett stort fan av LCHF som diet eller livsstil men det finns en massa LCHF recept som jag hittat och gärna vill testa! Dessutom vet jag att min mage är känslig mot gluten och då passar många LCHF recept bra eftersom de brukar vara utan gluten. Som denna pizzan!
Unnade mig denna goda sak i fredags och jag blev väldigt nöjd med resultatet. Visst botten smakar inte som vanlig brödpizzabotten men det gjorde inte mig så mycket då jag tyckte mycket om den och det var lätt som en plätt att fixa till. Till pizzan behöver du:

4 portioner

4 ägg
3/4 dl vatten
1,5 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1,5 dl riven ost
Salt

Toppingtips:
Pastasås/Tomatsås
1 påse riven mozzarella (ca 200 gram)
200 gram skalade räkor 
Strimlad skinka 
Vitlök

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen pösiga. Blanda de torra ingredienserna även osten. Vispa ner dem plus vattnet i äggsmeten och låt stå i 5 minuter.
Bered sedan ut smeten på en bakplåtsklädd plåt, den får inte vara för tjock. Förgrädda botten i 15 minuter i mitten av ugnen.
Ta ut och bered på pasta/tomatsåsen och sedan hälften av den rivna mozzarellan och lägg på pressad vitlök, skinkan och räkorna. Toppa därefter med resten av den rivna osten. Grädda mitt i ugnen på 225 grader tills pizzan fått fin färg.

Servera med en god sallad till :)



Ni kan givetvis lägga på vad ni vill på pizzan men denna toppingen jag använde är en av mina favoriter. Jag blev positivt överraskad. Botten blir fast och bra och smakar något mellan omelett och pizzabotten. Och det bästa är att jag inte fick ont i magen! Vanlig pizza innebär oftast magont och illamående för mig men denna satt som en smäck!

Så testa denna till pizzamyset nästa gång :)



Blomkålsgratäng

För några veckor sedan hittade jag ett recept på blomkålsgratäng, jag älskar blomkål men min andra hälft har det inte som favorit. Så därför passade det alldeles utmärkt att ha det till middag nu när han är borta på praktik. Ett superenkelt recept som passar till det mesta. Du kan hade som en enkel lunch/middag tillsammans med någon korv eller liknande. Idag var jag dock sugen på en köttbit så fick bli lite helstekt fläskytterfilé, den blev supersaftig! Jag steker aldrig klart tjockare köttbitar på stekjärnet utan bryner det så det får fin färg sen får det gå in i ugnen tills det är färdigt, låt det dock vila lite innan du skär upp det. På så sätt så behåller du den goda köttsaften i köttet och söt hamnar inte på skärbrädan :)
Här kommer receptet på den gods gratängen:

Ca 500 gram fryst blomkål
2 dl grädde
2 dl créme fraiche
100 gram riven ost (gärna någon ost med lite smak, tex prästost).
2-3 msk brynt smör
Salt och peppar

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka blomkålen i några minuter och låt den därefter rinna av i ett durkslag. Bryn smöret så det blir lite gyllenbrunt, blanda i grädden och créme fraichen och smaksätt med salt och peppar. Lägg blomkålen i en ugnsfast form, strö över osten och häll på gräddblandningen över blomkålen. Sätt in mitt i ugnen och gratinera i ca 20 minuter tills gratängen fått lite färg. Servera med någon god korv, kyckling eller kött.






Simple is that! Tror att detta är ett recept som både barn och vuxna kan uppskatta då blomkålen får en krämig och god smak. Jag älskade det i alla fall och kommer göra det fler gånger, även om jag får äta det själv här hemma, men ska försöka få Ola att testa det ;)

En nyhet idag är att jag har blivit faster för andra gången. Blev ju faster till en underbar liten pojk i juni och igår blev jag faster till en liten flicka. 2990 gram och 47 centimeter. Så nu har jag ännu mer hemlängtan till mina små älskade syskonbarn <3 och min familj och vänner saknar jag också såklart! Blir att planera hemresa snart!!

Ha en fortsatt underbar kväll!

Krämig kycklingsoppa med grön curry

Soppa är ingenting som vi brukar äta då Ola inte ser det som "riktig" mat ;) . Så nu när han är iväg så ska jag passa på att laga lite soppor och annat som han inte tycker om men som jag älskar!
Idag blev det en kyckling och grön currysoppa tillsammans med lite du taget vad du haver grönsaker i. Detta är en enkel soppa som även funkar att använda som gryta, men att man då gör den lite tjockare efter behag. Soppan har mycket smak men är inte särskilt kryddstark för den som inte gillar hetta, men för den som gör det så är det bara att smaksätta mer efter behag.
För att göra denna soppa till 4-5 personer så behöver du:

Ca 500-600 gram kycklingfilé 
1 påse Green curry kryddmix från Santa Maria.
2 brukar kokosmjölk
2 dl créme fraiche (om man vill)

Förslag på grönsaker:
Gul lök
3-4 vitlöksklyftor 
Paprika i olika färger
Champinjoner
Minimajs
Vattenkastanjer
Eller andra grönsaker efter behag.

Gör så här:
Strimla klycklingen i små bitar och fräs i en större kastrull. Hacka alla grönsakerna till "soppvänliga" bitar. När kycklingen är genomstekt så slänger du i grönsakerna och låter dem fräsa med i ett par minuter. Häll även i kryddblandningen och låt den fräsa med , detta ger en tydligare smak på soppan och smaken kommer in i grönsakerna och kycklingen. Häll i kokosmjölken och krydda med lite salt och peppar. Låt småputtra i ca 20 minuter. Väljer du att ha i créme fraiche (gör soppan krämigare) så rör ner detta när några minuter kvarstår av puttrandet. Servera den därefter som den är eller tillsammans med något gott bröd för den som vill. För att göra den matigare så kan du alltid koka lite ris eller nudlar och lägga i soppskålen vid servering. 




Lammfärsgratäng

Idag blev det ett recept till middag som både jag och Ola tycker om och som är lekande lätt att slänga ihop. Detta är ett perfekt recept att göra dagen efter du ätit något med kokt potatis. Koka lite extra potatis och spara dem som blir över till dagen efter och gör denna supergoda och busenkla gratäng med lammfärs!

Lammfärsgratäng med fruktig curry 

Du behöver:

ca 500 gram lammfärs
6-7 kokta potatisar (beroende på storlek)
1 gul lök
1 burk körsbärstomater (ca 400 gram)
1 burk Arla färskost fruktig curry
1-1,5 dl riven ost
1 msk smör
Salt & peppar 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken och skiva potatisen i skivor. Bryn köttfärsen och löken i en stekpanna med lite kant. Blanda i körsbärstomaterna och färskosten och låt puttra ihop i några minuter. Smaka av med salt och peppar efter behag. Häll hälften av köttfärsröran i en ugnsform och lägg på den skivade potatisen så den bildar ett lager. Häll därefter på den resterande köttfärsröran och strö på den rivna osten. Gratinera därefter i mitten av ugnen i ca 20 min eller tills osten fått fin färg.
Servera gratängen med en god sallad.


Hittade detta receptet för något år sedan när Arla kom ut med sina förskostar i olika smaker och jag hoppas ni ska tycka om det lika mycket som vi gör :) 






Nyvändning!

Nu när jag väl flyttat upp till Norrland.. Till ingenstans så är det verkligen dags att bloggen får nytt liv igen. Men denna gång ska den verkligen handla om något jag brinner för - MATLAGNING !
Jag ska dela med mig av allt jag gör och kanske ge er lite inspiration. Eftersom mat är min stora passion så är det vad jag ska laga för mat det första jag tänker när jag somnar och när jag vaknar. Jag älskar att testa nya saker, förbättra recept och göra sådant som jag älskar flera gånger om. Jag tycker om att utvecklas inom matlagning och testa nya, svåra, lätta eller annorlunda saker men jag uppskattar väldigt mycket det enkla och lilla. Man kan göra mycket mat med lite råvaror och få det så otroligt gott. Så i bloggen kommer det härmed bli en massa recept och tips på mat 😊 ENJOY!



RSS 2.0